شغل رانندگی کامیون از آن دسته مشاغل محسوب می شود که در ابتدا شاید چندان سخت یا مشکل به نظر نرسد. از دید عموم جامعه رانندگی محدود به کنترل خودرو یا کامیون و رساندن بار از مبدا به مقصد است و تعریفی جز این ندارد. بنابراین این گونه به نظر می رسد راننده نباید کار چندان پیچیده ای داشته باشد. او تنها باید سعی کند در طول مسیر کنترل خودروی خود را به درستی حفظ کند. اما واقعیت کمی بیش تر از این است که به نظر می آید. بگذارید از دو جنبه کلی و جزئی به این مسئله نگاه کنیم.
از دید عمومی رانندگی شغل پر خطری محسوب می شود. به هر حال شما به عنوان راننده مسئول هدایت وسیله ای هستید که می تواند سرعت بالغ بر ۱۰۰ کیلومتر در ساعت داشته باشد. حتی اگر خودتان هم نخواهید با این چنین سرعتی حرکت کنید در مسیری رانندگی می کنید که بسیاری از رانندها با این چنین سرعت هایی حرکت می کنند. بنابراین عملا رانندگی شغل پر خطری محسوب می شود و همیشه خطر مرگ در کمین همه رانندگان است.
اما برخی از رانندگان خطرات بیشتری را متحمل می شوند. در واقع شغل رانندگی کامیون خطرات یا بهتر است بگوییم چالش هایی دارد که عملا مزایا و معایب شغل رانندگی را تحت الشعاع خود قرار می دهد. این ها مواردی است که اگر شما شغل کامیونداری به عنوان شغل آینده خود نگاه می کنید باید به آن ها توجه کامل داشته باشید.
مزایا و معایب شغل رانندگی از بعدی دیگر
به طور کلی بیان کردیم که شغل رانندگی کامیون مزایایی مانند سفرهای نسبتا دلچسب و آشنایی با مناطق مختلف کشور یا حتی جهان را دارد. همچنین در معایب آن دوری از خانواده و زمان های طولانی مسافرت را معرفی کردیم.
اما بیایید کمی عمیق تر با این دسته از مزایا و معایب شغل رانندگی ماشین سنگین آشنا شویم. همانطور که گفتیم شما به عنوان راننده کامیون ناچار هستید روزها و شاید هفته ها دور از خانه و خانواده باشید. این بدین معنی است که اساسا شما برای مدت نسبتا طولانی از جامعه دور خواهید بود. بنابراین روابط اجتماعی شما مانند دوستان و آشنایان و خانواده و … همه تحت الشعاع شغل شما قرار می گیرد. در بیشتر زمانی که درگیر شغلتان هستید اساسا تنهایی و یا نهایتا با یک نفر همسفر خواهید بود. بنابراین روح شما در طولانی مدت خواسته یا ناخواسته منزوی خواهد شد و این چیزی نیست که به نفع شما باشد.
از طرف دیگر شما باید شب را در خیابان یا بیابان سر کنید. جایی که می تواند خطرهای جانی و مالی مختلفی برای شما داشته باشد. گرچه رانندگان کامیون و ماشین های سنگین معمولا سعی می کنند شب را در کنار یکدیگر استراحت کنند تا حدودی این خطر را کنترل کنند. اما به هر حال هیچ جا به جز منزل شما نمی تواند شب راحتی را برای شما رقم بزند.
چالش های ریز و درشت دیگری مانند مسئله تغذیه سالم از اهمیت بالایی برخوردار است. به هر حال شما قرار نیست که در تمام طول سفر از غذای بیرون استفاده کنید. اگر این چنین باشد احتمالا ظرف چند سال باید با معده خود خداحافظی کنید. بنابراین توانایی پخت و پز غذای مناسب در سفر و همچنین حفظ موارد بهداشتی از جمله مواردی است که باید به آن ها توجه داشته باشید.
اما درآمد نسبتا بالای رانندگی کامیون و در سفر بودن – برای کسانی که عاشق سفر هستند – می تواند مزیتی بزرگ تر از معایب آن باشد. به هر حال بسیاری از ما دوست داریم فرصتی پیدا کنیم تا بتوانیم جای جای کره خاکی را ببینیم. این فرصتی است که برای غالب رانندگان کامیون به عنوان یک شغل ایجاد شده است. البته در صدی از این رانندگان نیز تنها در مسیرهای خاص تردد می کنند و این مزیت به سرعت رنگ می بازد.
اما اگر شما به عنوان راننده کامیون های ترانزیتی کار کنید می توانید به کشورهای مختلفی سفر کنید و در طول سفر خود لذت بسیاری ببرید. البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که سفر به کشورهای خارجی چندان ساده و دور از چالش نیست. به هر حال آشنایی با فرهنگی غیر بومی و غیر ایرانی می تواند خود به خود مشکل آفرین باشد.
مزایای شغل کامیونداری قطعا برای آنان که به شغل کامیونداری علاقه زیادی دارند پررنگتر است:
- شما رئیس خود هستید: اگر صاحب کامیون هستید، خود شما تعیین میکنید که چه زمانهایی را بارگیری کنید و چه زمانهای استراحت کنید. اینکه بیشتر در چه مسیرهایی بارگیری داشته باشید نیز برعهده شما است.
- امکان مسافرت کردن در شهر و کشورهای متفاوت: اغلب مردم آرزو دارند که سفری به دور دنیا داشته باشند، شما با انتخاب شغل رانندگی کامیون این امکان را برای خود فراهم کردید که تمام شهرهای ایران را ببینید و اگر راننده ترانزیت هستید نیز میتوانید از کشورهای دیگر نیز بازدیدهای کوتاه داشته باشید.
در کنار مزایایی که گفته شد، شغل رانندگی کامیون معایبی نیز دارد.
- زمان و مسافتهای طولانی در جاده: به عنوان راننده کامیون شما مستلزم آن هستید که زمانهای طولانی را پشت فرمان بگذرانید.
- دوری از خانواده و دوستان: به دلیل آنکه شما زمان زیادی را در جاده سپری میکنید از خانه و خانواده مدت زمان بیشتری را دور خواهید بود.
آنچه در مورد شغل رانندگی کامیون باید بدانیم
رانندگی کامیون یکی از مشاغل مهم و پرچالش به حساب میآید. در بیشتر کشورها رانندگان کامیون باید گواهینامه مخصوص که در ایران به پایه یک موسوم است داشته باشند . علاوه بر این باید به برخی از کلیات مربوط به تعمیرات و اصول مکانیک خودروها آشنائی داشته باشند. جهت آشنایی جهت دریافت این گواهینامه مقاله ” مراحل دریافت گواهینامه پایه یک ” را مطالعه نمایید.
همه در این شغل از همان ابتدا راننده نمیشوند، اول شاگرد شوفری را تجربه میکنند و بسته به پارامترهای مختلف از جمله اینکه خودشان صاحب کامیون هستند یا برای صاحب کامیون کار می کنند، چه کامیون و با چه ظرفیتی در اختیار دارند، شخصی کار می کنند یا برای شرکت یا سازمان خاصی و …. درآمدشان هم متفاوت است.
راننده کامیون در هفته باید مقدار ساعات معینی را کار کند. البته اغلب به صورت نامنظم و در بسیاری مواقع در شب ها رانندگی می کنند. رانندگان بین شهری معمولا روزهای زیادی را از خانه دور هستند. آنها باید بتوانند در شب ها و هر نوع آب و هوایی رانندگی کنند. در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، بازار کار و فرصت های شغلی و میزان درآمد راننده کامیون ارائه می شود.
*هرآنچه برای فعالیت به عنوان راننده کامیون حرفهای نیاز است بدانید را از مقاله ” مراحل لازم برای اشتغال به عنوان راننده حرفه ای در حمل و نقل بار ” مطالعه نمایید.
وظایف راننده کامیون
- برنامه ریزی و هماهنگی برای حرکت در مسیرهای مختلف و بررسی جداول زمانی حرکت و هماهنگی با مسئول مربوطه
- نظارت یا کمک در بار زدن و خالی کردن کامیون
- اطمینان از درستی و ایمنی بارها
- رانندگی در مسیرهای طولانی
- گزارش هر اتفاق خاص رخ داده در جاده به مسئول مربوطه در اداره راهداری و یا شرکت حمل و نقل مربوطه
- آشنایی و اطاعت از قوانین راهنمایی و رانندگی و توجه به تذکارات و راهنمایی های مأموریت پلیس
- بررسی کامیون و رفع هر گونه نقص و اشکال آن در صورت وجود
مهارت و دانش مورد نیاز برای شغل رانندگی کامیون
- علاقه زیاد به رانندگی و تبحر داشتن در آن
- توانایی رانندگی به تنهایی و با تمرکز زیاد برای مدت طولانی
- رفتار مناسب با سایر رانندگان در طول مسیر و چگونگی نشان دادن عکس العمل مناسب و کم خطر در مواجه را رانندگان خطاکار در جاده ها
- آگاهی از مسایل ایمنی راه و خودور و رعایت تمامی آنها
- گزارش نویسی – برای برخی از رانندگان که در شرکت های حمل و نقل بزرگ و بین المللی فعالیت دارند
- توانایی بدنی مناسب به منظور تحمل سختی های انجام شغل همچون رانندگی طولانی مدت در جاده، تعویض لاستیک پنچر و یا تعمیرات اولیه کامیون در هنگامی که دسترسی به مکانیک وجود ندارد
میزان درآمد راننده کامیون
- عوامل زیادی از جمله نوع محل کار، میزان ساعات و سرویس های کاری، میزان سابقه، نوع قرارداد با شرکت حمل و نقل و … در میزان درآمد رانندگان کامیون موثر است. البته اطلاعات دقیقی که بازگوی متوسط درآمد این رانندگان در کشور باشد، در دستزس نمی باشد.
درآمد این شغل در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :
- آمریکا – متوسط درآمد سالانه رانندگان کامیون ۳۷.۷۷۰ دلار (برای همه مشاغل ۳۳.۸۴۰ دلار) در سال ۲۰۱۰ و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۳۸.۲۰۰ دلار بوده است.
- استرالیا – متوسط درآمد سالانه رانندگان کامیون ۵۵.۰۰۰ دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
- انگلستان – متوسط درآمد سالانه در این شغل برای افراد تازه کار حدود ۲۶.۰۰۰ دلار، افراد با تجربه ۳۸.۰۰۰ دلار و رانندگان مواد سوختی و شیمیایی حدود ۵۳.۰۰۰ دلار می باشد.
برخی از سوالات متداول
بر اساس مزایا و معایب شغل رانندگی کامیون، آیا می توان این شغل را مناسب دانست؟
پاسخ به این سوال کاملا شخصی است. اگر شما کسی هستید که عاشق سفر کردن هستید و می توانید درد دوری از خانواده و جامعه را تا حدودی تحمل کنید. این شغل مناسب شماست.
درآمد رانندگی کامیون چقدر است؟
بسته به نوع بار و مسیرهای رانندگی درآمد می تواند متفاوت باشد و کاملا می توان حدس زد که راننده های ترانزیت بیشترین درآمد ها را در این بین دارند.