زمان مطالعه: ۶ دقیقه

بونکر چیست؟ بونکر سیلویی قابل حمل توسط تریلی یا قطار باربری است که به واسطه آن امکان جا به جایی سیمان فله ای از نقطه ای به نقطه ای دیگر با حفظ کیفیت آن ایجاد می شود. در واقع بونکرها سوله های خاصی هستند که امکان نفوذپذیری کمی دارند و در مسافت های طولانی می توانند کیفیت سیمان را حفظ کنند. در ادامه بیشتر با بونکر حمل سیمان آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.

قبل از این که بخواهیم به ویژگی های مختلف بونکر بتن یا سیمان بپردازیم بهتر است ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که اساسا چه نیازی به بونکر سیمان داریم. به بیان ساده تر ابتدا باید بدانیم نیاز ما به بونکر سیمان چیست. پاسخ به این سوال و شناسایی این نیاز می تواند ما را کم کم با اهمیت بونکر سیمان آشنا کند و از مسیر آن به ما نشان دهد که بونکر چیست و چه ویژگی هایی دارد. پس در ابتدا می خواهیم بدانیم دلیل نیاز ما به بونکر چیست.

چرا به بونکر حمل سیمان نیاز داریم؟

سیمان یکی از مصالح مهم ساختمانی محسوب می شود. در واقع اگر بخواهیم دقیق تر به موضوع نگاه کنیم سیمان جزو اولین مصالح مصنوعی برای ساخت یک ساختمان محسوب می شود که انسان توانست به فرمول آن دست پیدا کند. از ترکیب سیمان و خاک و آب مخلوطی ایجاد می شود که قدرت چسبندگی بالایی دارد و می تواند مصالح مختلف ساختمانی را در کنار یکدیگر قرار دهد.

دریافت بار بشکل رایگان و توافقی

بعد ها انسان متوجه شد که همین ترکیب با کمی تغییر امکان استفاده به صورت مستقل را دارد. زیرا توانایی این ترکیب در برابر فشار بالاست و امکان استفاده از آن به صورت مستقل به عنوان بنده و اسکلت ساختمان وجود دارد. از این ترکیب جدید با عنوان بتن یاد می شود.

در گذشته نه چندان دور – و همین امروز – غالبا مخلوط سیمانی توسط استادکاران و معماران به صورت دستی تهیه می شود. این افراد با مهارت خاص خود در همان محل احداث ساختمان شروع به ساخت این ترکیب می کنند و بلافاصله از آن بهره می برند. اما نکته مهمی که وجود دارد این است که با بزرگ تر شدن ساختمان ها نیاز بیشتری به این ترکیب پیدا شد. همچنین استفاده از این ترکیب به عنوان بدنه اصلی ساختمان عملا باعث شد که انسان ها به فکر راه حل جایگزین باشند.

بونکر حمل سیمان

به بیان ساده تر نیاز بالای یک ساختمان چند طبقه به بتن و ترکیب سیمان به اندازه ای است که این اجازه را به استادکاران و معماران نمی دهد که بتوانند در همان جا و به صورت لحظه ای به میزان مورد نیاز از این ترکیب ایجاد کنند. پس عملا راه حل جدیدی باید پیدا می شد.

درست مانند همه راه حل هایی که در دنیای صنعتی امروزی وجود دارد، یک کارخانه با استفاده از دستگاه ها و تجهیزات مختلف اقدام به تولید گسترده ترکیب سیمانی می کند که به آن سیمان فله ای گفته می شود. حال کارفرما بر اساس نیاز ساختمانی خود میزان مورد نیاز را به این کارخانه سفارش می دهد.

اما مسئله ای که وجود دارد این است که این ترکیب قابل بسته بندی نیست و کارخانه نمی تواند آن را مانند آجر یا سایر مصالح با یک انتقال ساده در اختیار شما قرار دهد. در واقع سیمان فله ای ترکیب خاصی است که می تواند به سرعت رطوبت را جذب کند.

همچنین این ترکیب در صورت ساکن بودن و وجود هوا به سرعت شروع به خشک شدن می کند و مانند سنگ سفت می شود. به بیان ساده تر ترکیب سیمان باید به صورت لحظه ای مورد استفاده قرار بگیرد و امکان نگهداری آن وجود ندارد.

اینجاست که بونکر اختراع شد. با توجه به تجربه انسان از نگهداری گندم و جو در سیلوها، انسان دانست که می تواند محفظه ای درست کند که بخش مهمی از این چالش ها را برطرف کند. در واقع با الگو گیری از ساخت سیلو ها، بونکرها و ایزوتانک محفظه های غیر قابل نفوذی هستند که امکان ورود یا خروج رطوبت را گرفته اند.

به بیان ساده تر مخلوط سیمان امکان از دست دادن رطوبت را نخواهد داشت و نمی تواند رطوبت جدیدی جذب کند. همچنین در این محفظه ها امکان نفوذ اکسیژن وجود ندارد و ترکیب کاملا از این نظر ایزوله است. اما همچنان یک مسئله باقی است. اگر سیمان برای مدتی در جایی ثابت باقی بماند خشک می شود و عملا غیر قابل استفاده خواهد بود. به نظر شما راه حل بونکر چیست؟

ویژگی خاص بونکر چیست؟

راز و رمز اصلی موفقیت بونکر چیست؟ در واقع اصلی ترین راه حل بونکر در طراحی ظاهری آن نهفته شده است. یک بار دیگر به تریلی بونکر نگاه کنید. این طراحی به هیچ عنوان شبیه به طراحی حمل یک مخزن سوخت یا حمل محصولات عادی نیست. سوخت نیز درست مانند سیمان باید در یک محیط ایزوله منتقل شود و هیچ آب و هوایی به آن نرسد. اما با این وجود بونکر ظاهری کاملا متفاوت با مخزن حمل سوخت دارد. علت این موضوع در خاصیت مهم دیگری است که در ترکیب سیمانی وجود دارد.

پاپ آپ نصب برنامه اعلام کننده

همانطور که گفتیم ترکیب سیمان اگر در یک محیط ساکن شود عملا امکان خشک شدن دارد و مانند سنگ سفت می شود. بنابراین باید راهکاری وجود داشته باشد که این امکان از بین رود.

احتمالا ماشین های حمل سیمان درون شهری را دیده باشید. این ماشین ها دارای محفظه ای سر باز و البته چرخان هستند تا بدین ترتیب مانع از خشک شدن این ترکیب شوند. از آن جایی که بونکرها محیط ایزوله ای محسوب می شوند عملا ترکیب سیمان سرعت واکنش کمتری خواهد داشت بنابراین نیاز به استفاده از سیستم نسبتا پر هزینه چرخشی وجود ندارد. اگر بونکر به نوعی طراحی شود که حرکت تریلی یا قطار را بتواند به خوبی جذب و آن را به ترکیب منتقل کند می توان مطمئن بود که اتفاقی برای این ترکیب نخواهد افتاد.

ویژگی خاص بونکر

بنابراین بونکرها به شکلی طراحی شده اند که امکان منتقل کردن حرکت های مختلف تریلی یا قطار به ترکیب را داشته باشند. اما این تنها فایده این نوع طراحی نیست. ترکیب فله ای سیمان یک ترکیب نسبتا غیر سیال محسوب می شود. به بیان ساده تر سیمان ترکیبی با درجه سختی سیال بالاست. اگر بخواهیم مثال واضح تری بزنیم ترکیب سیمان چیزی شبیه به عسل است. همانطور که عسل سیالی با درجه سختی بالا محسوب می شود، سیمان هم قدرت انتقال کمتری دارد و نمی توان به سادگی – مانند سوخت – آن را جا به جا کرد. از این رو معمولا از دستگاه های مکنده قوی برای انتقال سیمان از بونکر به محل مورد نظر استفاده می شود.

اما نکته ای که وجود دارد این است که بونکر باید به نحوی طراحی شده باشد که کوچکترین سیمانی در خود نگه ندارد و امکان دسترسی کامل مکنده به تمامی ترکیب را بدهد. حال دوباره به طراحی بونکر نگاه کنید. این طراحی به نوعی است که ترکیب را مجبور می کند در یک نقطه مرکزی قرار بگیرد و این چنین امکان دسترسی دستگاه مکنده به این ترکیب ساده تر خواهد بود. حال به خوبی می دانیم که نیاز ما به بونکر چیست و چرا بونکر این گونه طراحی شده است.

بونکر بتن مناسب مسافت های طولانی

نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که هزینه ساخت و استفاده از این بونکرها چندان مقرون به صرفه نیست. از این رو تنها در مواقعی از این بونکرها استفاده می شود که نیاز اساسی وجود داشته باشد. به بیان ساده تر تنها در مسافت های طولانی است که بونکر کارایی واقعی خود را نشان می دهد. در مسافت های کوتاه و درون شهری معمولا همان ماشین حمل سیمان چرخان می تواند کافی باشد.

گیف موشن راننده

البته با توجه به مسائل زیست محیطی و اجبار خروج کارخانجات سیمان و صنایع وابسته به آن از شهر عملا فاصله نسبتا طولانی بین کارخانه تا محل مصرف ایجاد شده است. از این رو به نظر می رسد استفاده از انواع بونکرها مانند تریلی بونکر کاملا ضروری است. البته با توجه به این که در کنار شهرهای بزرگ این دست از کارخانجات ایجاد شده اند عملا چندان استفاده از بونکر قطاری نمی شود و غالبا همان بونکر تریلی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

پیشنهاد میکنیم جهت مطالعه بیشتر مقالات ” استعلام کارت هوشمند راننده ” و ” آشنایی با سامانه اعلام بار لحظه ای ” و ” بازارگاه حمل و نقل و باربری چیست ” را نیز مطالعه نمایید.

برخی از سوالات متداول

بونکر چیست؟

بونکر سیلویی با طراحی خاص است که امکان اتصال به قطار باربری یا تریلی را دارد. به واسطه این سیلو امکان انتقال سیمان فله ای از نقطه ای به نقطه ای دیگر بدون کوچکترین ضرر و یا از بین رفتن سیمان به وجود می آید. این بونکرها در انواع طرح ها ساخته می شود اما به طور کلی از یک نوع طراحی بهره می برند.

تفاوت تریلی بونکر با بونکر قطاری یا ریلی چیست؟

یک بار دیگر به سوال بونکر چیست نگاه کنیم. همانطور که گفتیم از نظر کارایی هر دو بونکر یکسان عمل می کنند. اما از نظر ظاهری و نوع حمل و نقل هر کدام از این بونکرها طراحی های خاصی دارند. علت اصلی این موضوع را شاید بتوان در نوع حرکت تریلی و قطار دانست. در واقع هر کدام از بونکرها بر اساس نوع حرکت تریلی یا قطاری طراحی شده اند تا بتوانند بیشتری نیروی لازم برای جا به جایی ترکیب را داشته باشند.